ANALIZĂ| Protestele din România. Mini-revoluție

După alegerile parlementare, instalarea guvernului PSD-ALDE și numirea guvernului Grindeanu, au început protestele pe străzile din România.

În ianuarie 2017, cetățenii României au ieșit în stradă pentru a protesta intențiile grațierii și modificarea Codului Penal. Prima zi de proteste, 18 ianuarie, a fost începutul unei „excursii” ce nu avea să se termine prea curând.  În seara de 18 ianuarie au protestat aproape 5.000 de persoane, dintre care aproximativ 4.000 la București.

Următoarele zile au fost unele destul de agitate pentru România. Protestele au luat amploare atât în țară, cât și în diaspora.  În 22 ianuarie au ieșit în stradă aproape 30.000 de oameni.  În fiecare zi erau din ce în ce mai mulți pentru a protesta împotriva Guvernului.  După câteva zile de proteste în care oamenii scandau fel de fel de sintagme: ”Vrem coloană vertebrală, nu coloană oficială”, ”demisia”, ”retrageți ordonanța tâlharilor” și multe altele, acestea demonstrau terminarea răbdării cetățenilor români în legătură cu neregulile provocate de conducerea țării.

Orașele în care s-a protestatat în acea perioadă au fost: București, Cuj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Bacău, Târgu Mureș,  Baia Mare, Bistrița, Oradea și Arad.

Președintele Klaus Iohannis a dat drumul unei proceduri, pe 28 ianuarie, având în vedere organizarea unui referendum, în conformitate cu articolul 90 din Constituția României, prin care cetățenii români să își exprime opinia cu privire la ”continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”.

În data de 29 ianuarie a avut loc”Cel mai mare protest din ultimii 20 de ani în România” unde oamenii s-au adunat, din nou, pentru a protesta împotriva Guvernului. Potrivit unei estimări făcute de postul Digi24, peste 90.000 de persoane s-au strâns în acea seară. Cei din București s-au adunat în centrul capitalei, în Piața Universității, și au plecat într-un marș pașnic spre sediul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Ministerul Justiției și Guvern. În aceeași seară, marșuri s-au desfășurat și în diaspora, în capitale precum: Bruxelles, Paris, Londra, Roma și Copenhaga.

536-586x319                 Sursă foto: http://independent.md/proteste-cu-deja-vu-romania-2017-moldova-2009-rolul-politiei-la-proteste /#.WSH4UNIgXDc

În noaptea de 31 ianuarie, pe la ora 24:00, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență 13. Site-ul de știri HotNews ne explică această ordonanță ca pentru copii:

Să zicem că primăria cumpără din banii cetățenilor 201 de tablete sau mai multe pentru a le da spre folosire unei școli. Un funcționar le ține sub cheie și apoi elevilor le dă doar două, restul de 199 sunt folosite de prietenii celui care face astfel*.
Nu se lăcomește la 200, să nu bată la ochi.

Dacă le-ar da prietenilor spre folosire peste 200, ar fi judecat  și pedepsit cu închisoarea. 
Dacă se oprește la 199, deși toată lumea știe că tabletele nu sunt spre folosul elevilor școlii la care trebuia să ajungă, el NU pățește NIMIC. Nimeni nu are ce să-i facă. Așa zicea noua regulă a guvernului. 
El și prietenii lui țopăie de fericire, chiar dacă EL a abuzat de funcția sa contra intereselor altor persoane. Apoi, el poate face același lucru și cu tabletele de la altă școală, legea nu l-ar mai pedepsi penal. 
Notă: *Acest exemplu este doar o parabolă. Plafonul de 200.000 lei a fost ilustrat prin 200.

După aprobarea ordonanței, în noapte de 31 ianuarie și în seara de 1 februarie, a fost un record de protestatari încă de la început, mai exact 300.000 de oameni în stradă după ce Guvernul a aprobat ordonanța ”noaptea ca hoții”. Protestele au început cu adevărat dupa acea noapte. Din ce în ce mai mulți oameni au ieșit în stradă, realizând cât de mult își bate joc de ei Guvernul.

image-2017-02-5-21588392-0-poriectie-noaptea-hotiiSursa foto: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21586479-duminica-ziua-care-este-anuntat-cel-mai-mare-protest-impotriva-ordonantei-13.htm

Seară, protestul a fost întrerupt de un grup de agitatori, fiind una marcată de violențe. Aceștia s-au apropiat de jandarmi aruncând spre ei cu obiecte contondente și petarde pentru a-i provoca. În urma acestor scene, cinci persoane, 2 jandarmi și 3 civili, au fost rănite.

În următoarea zi, 2 februarie, președintele țării, Klaus Iohannis, a trimis la Curtea Constituțională o sesizare privind existența unui conflict constituțional între puterea judecătorească și cea executivă, după modificarea Codurilor Penale prin ordonanța de urgența 13.

Pe 4 februarie, Premierul Grindeanu a anunțat că va abroga ordonanța următoarea zi. În acea seară s-a realizat un așa zis marș al copiilor, unde micuții au protestat cu steaguri, desene pe asfalt și jocuri.

Într-o seară, studenții din colțurile țării s-au hotărât să plece toți la București pentru a fi mai aproape de locul unde faptele se întâmplă noaptea. Acea seară va râmâne legendară pentru România. S-au adunat între 530.000 și 630.000 în seara de 5 februarie.

2017_02_03_0_1_video-12-000-de-manifestanti-intre-piata-mare-si-bulevardul-mihai-viteazu-protest-incheiat-cu-un-incident_79563Sursă foto: http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/video-12-000-de-manifestanti-intre-piata-mare-si-bulevardul-mihai-viteazu-protest-incheiat-cu-un-incident-123375.html

La ora 21:00, toți protestatarii și-au folosit telefoanele pentru a lumina atmosfera din cadrul protestelor din fiecare oraș. La ora 23:00 s-au estimat a fi 600.000 de protestatari, fiind un număr record de protestatari din ultimii 25 de ani.

Aceste proteste au devenit cunoscute, neoficial și sub numele de ”Tineriada” sau ”Protestele #Rezist”. Atât de mare amploare au luat aceste procese încât site-urile de socializare au fost bombardate de haștagul #Rezist și fiecare persoană și-a pus la poza de profil de pe o rețea de socializare acest haștag. După multe zile de proteste, într-un final, Guvernul a hotărât să abroge Ordonanța de Urgență 13.

Protestele nu au încetat, iar pe data de 9 februarie, Florin Iordache, și-a anunțat demisia din funcția de Ministrul Justiției.

Pe 12 februarie, protestatarii din București au format un tricolor cu ajutorul lanternelor de la telefon aprinse sub coli de culoare roșu, galben și albastru. Manifestațiile au continuat și în restul orașelor din țară, dar și în diaspora.

În a 27-a zi de proteste, românii continuau să ceară demisia Guvernului.

Aproximativ 2.500 de persoane au sărit în ajutorul Guvernului cu contra-manifestații în fața Palatului Cotroceni. Aceștia au scandat injurii la adresa președintelui Klaus Iohannis și l-au huiduit. Liviu Dragnea a declarat că el nu a aranjat aceste contra-manifestații, însă vicepreședintele PSD Mihai Chirică, primarul municipiului Iași a declarat că PSD se află în spatele protestelor pentru susținerea Guvernului Grindeanu. Pe 8 februarie, Klaus Iohannis a ieșit în curtea Palatului Cotroceni pentru a vorbi cu manifestanții însă aceștia nu au fost interesați să poarte un dialog cu el, așa că au scuipat spre el și l-au huiduit.

În concluzie, protestele au ajutat la demisia mai multor persoane din PSD, Odonanța 13 a fost abrogată, ministrul Justiției Florin Iordache și-a dat demisia, iar multe persoane care fac parte din Parlament au fost solidari cu românii din stradă.

Franța, SUA si Germania și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ordonanța adoptată.

Direcția Națională Anticorupție (DNA), Pachetul General, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, Departamentul de Stat al SUA și multe altele au fost solitare cu manifestațiile din stradă și au susținut aceste mișcări.

*Sursă informații:

Digi24

Wikipedia.ro

Posted by Denisa-Cristina Pintea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s